De Hangende Tuinen groep 4 Blog

Zaterdag 8 november 2014.

Wat is een tuin zonder vlinders? Die horen er wat mij betreft helemaal bij. Geen vlinders, geen tuin. Groep 4 maakt de vlinders voor de Hangende Tuinen van hun school, BS Pendula. Geïnspireerd door de vlinders van de Tilburgse kunstenaar Marc Mulders…….

De kinderen van groep 4 waren het er allemaal over eens dat de mooie kleuren van de vlinders het meeste opvielen. De pauw vonden ze ook erg mooi, die had ik ook laten zien vanwege de mooie kleuren. De kinderen vonden het bijzonder dat je zo duidelijk kon zien dat het vlinders waren die Marc Mulders had geschilderd, omdat een vlinder in het echt of op een foto er heel anders uit zag….. en toch ook weer niet.

We gaan de vlinders voor de Hangende Tuinen maken van stof. Daarom had ik een heleboel fel gekleurde stofjes meegenomen, geïnspireerd door de kleuren uit de vlinders van Marc Mulders.

foto 2

Om te beginnen werd er een tekening van een vlinder gemaakt. Dat was voor een enkeling nog een hele uitdaging. Daarna werd de vlinder uitgeknipt, want we hebben de vorm nodig als patroontje om de vlinder uit de stof te kunnen gaan knippen. Hoe doe je dat nou eigenlijk? Een patroontje gebruiken om het uit stof te knippen?

Je gaat met je patroontje naar Juffrouw Jennifer en naar mij. Je kiest een leuke kleur stof uit en dan knippen wij er een stukje van af, waar je vlinder ruim oppast. Dan ga je vervolgens je papieren patroon op de stof vast spelden…….

Dan moet je natuurlijk wel uitkijken dat je patroontje aan alle kanten op de stof ligt. Kijk die blauwe vlinder, die ligt kiele-kiele op het randje. En waar je ook op moet letten: dat je speld, die eerst in de stof is gegaan, er ook weer aan de bovenkant uitkomt. Anders zit het patroontje nog niet goed vast. Bij die groene vlinder zie ik nog een paar spelden buiten het patroon steken. Die moeten we in de volgende les een beetje terug duwen, anders knippen we in de spelden met het uitknippen van de vlinder langs de rand van het patroon. In spelden knippen is namelijk heel slecht voor de schaar, daar wordt hij bot van.

Wordt vervolgd.