De Hangende Tuinen groep 1 blog

Maandag 3 november 2014. Momenteel ben ik kind aan huis bij BS Pendula, waar ik het project “De Hangende Tuinen” begeleid. Het project betreft een doorlopende leerlijn, dwz dat de opdrachten die de kinderen maken zodanig zijn vorm gegeven, dat ieder jaar iets nieuws wordt bij geleerd. Dat kan zijn dat ze een nieuwe techniek leren, of dat ze leren met een niet zo voor de hand liggend materiaal te werken. Met een niet zo voor de hand liggend materiaal bedoel ik, dat het een materiaal is wat niet gebruikt wordt tijdens de handvaardigheid lessen binnen het lesprogramma van de school. De opdrachten zijn een aanvulling op de creatieve lessen die al binnen schools worden gegeven. De leerkrachten zijn heel enthousiast en hebben een groot aandeel in de begeleiding. Ik start de opdracht op, vervolgens gaat de leerkracht met zijn of haar groep ermee verder en een paar weken later kom ik nogmaals om de opdracht af te ronden. Het is een fantastisch project en ontzettend leuk om te doen.

Vandaag was groep 1 aan de beurt. Als je als kind in groep 1 zit, dan is alles nog allemaal heel nieuw. Sommige kinderen zijn net een week op school en anderen zitten er al bijna een jaar. Dat maakt dat de kinderen onderling erg verschillend zijn, als het gaat over hun vaardigheden. Zo zijn er kinderen bij die nog nooit hebben geschilderd en dus ook nog nooit een kwast in hun handen hebben gehad. Dus leer ik ze hoe ze de kwast vast moeten houden en dat ze het beste schilder resultaat hebben als ze met de haren van de kwast schilderen, i.p.v met het ijzer waar de haren in zijn vast geklonken. Dat laatste gebeurt vooral als de kwast als een mes wordt vastgehouden, waardoor de kwast bijna plat op het papier komt te liggen, i.p.v. loodrecht erop.

Schilderen dus, met als inspiratiebron de knipselschilderijen van Henri Matisse.

Matisse_Cut

Op de linker foto zie je Henri Matisse aan het werk, knippend in de met kleur geprepareerde vellen papier. Op de rechter foto “De Slak”. Het spiraalsgewijs opgebouwde slakkenhuisje van geknipte vierkantjes en rechthoekjes met het groene vlakje in het midden als start van de spiraal en het grote liggende blauwe vlak als slak, die het huisje van gekleurde vierkantjes op zijn rug draagt. De slak is onze inspiratiebron voor de “droombloemen” voor de Hangende Tuinen.

Deze eerste les hebben we het schilderij gemaakt wat in de volgende les wordt gebruikt om knipsels mee te maken, waar de droombloemen mee worden gemaakt.

Je ziet dat er heel serieus en kei hard wordt gewerkt. En op 65 kinderen zitten er natuurlijk ook pareltjes tussen, zoals deze…..

IMG_0361

Zonde om te verknippen. Na het schilderen nog een anderen techniek. Spatten op nat aquarel papier, met ecoline.

Ieder jaar opnieuw denk ik: “dit is de laatste keer dat ik met ecoline werk”. Omdat het zo’n zooi geeft met die natte vellen papier en dat gespat. Maar het jaar daarop ben ik alle ellende klaarblijkelijk al weer vergeten, want ik besluit toch weer gewoon met ecoline te werken. En  bovendien: de kinderen vinden het zo leuk, al dat getover met vlekken. Als laatste een kers op deze erg lekkere taart…….IMG_0369

Prachtig toch?